Advies op maat  |  Verzending naar NL & BE  |  Op voorraad? Verzending binnen 3 werkdagen

5 kruiden voor paarden op een rijtje

Veel paardeneigenaren willen hun paard graag zo natuurlijk mogen ondersteunen bij (lichamelijke) klachten. Kruiden zijn echt een cadeautje van Moeder Natuur. Je kunt ze bv inzetten tijdens een ziekte maar ook na herstel, als gezonde snack en om vocht af te drijven. Welke kruid is nu eigenlijk waar goed voor? Ik heb er 5 voor je op een rijtje gezet.

 

Brandnetel

hoefbevangenheid, darmen paarden, kruiden voor paarden

 

 

 

 

Op stip op nummer 1 staat brandnetel. Een kruid die eigenlijk altijd overal wel te vinden is…Voor veel mensen en doorn in het oog in de tuin en hoe hard je ook je best doet, het komt altijd terug. Ze zeggen niet voor niks “onkruid vergaat niet”. Maar is brandnetel wel onkruid? Ja, brandnetel is onkruid maar eentje die graag aan je paard geeft! Ze eten het soms ook zelf, zo vers uit de natuur. Maar de meest vinden gedroogd wel het fijnste.

Waarvoor kan je brandnetel inzetten?
Brandnetel wordt vaak gegeven als aanvulling op het dieet van paarden vanwege de vele voedingsstoffen, waaronder vitaminen en mineralen zoals ijzer.
– Brandnetel is rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren, sporenelementen etc. hierdoor werkt het weerstand verhogend.
– Het werkt gunstig op de spijsvertering en zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen.
– Goed ter ondersteuning bij o.a. huidproblemen (zoals zomereczeem), spijsverteringsproblemen en hoefbevangenheid.

Leuk weetje: Brandnetel staat bekend om zijn reinigende eigenschappen en wordt ook bij mensen veel gebruikt om de algehele gezondheid te ondersteunen.

 

Framboosblad

Framboosblad voor paarden, kruiden voor paarden, drachtige merrie

 

 

 

 

Framboosblad is echt een voorjaarskruid. Het wordt veel ingezet bij maag/darmproblemen omdat het een ontspannende werking heeft op de darmen. Het is een kruid die je niet mag geven tijdens de dracht (of in ieder geval niet de eerste helft) en mag niet tegelijk met supplementen gegeven worden. Hiervoor dient er 2 uur tussen te zitten.

Waarvoor kan je framboosblad inzetten?
– Goed voor de ondersteuning net voor de bevalling omdat het de melkproductie stimuleert.
– Helpt bij een gezonde & goede functie van het maag-darmstelsel.
– Helpt om de mest dikker te maken bij bv diarree.
– Is eetlustopwekkend.
– Helpt om weer aan te sterken en fit te worden (dus ook fijn na de dracht!)

Leuk weetje: Framboosblad bevat tannines die kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde baarmoederfunctie bij drachtige merries.

 

Wilgenbast

wilgenbast voor paarden, stalbenen, paard met koorts, maagzweer paard

 

De meeste paardeneigenaren weten dat paarden dol zijn op wilgentakken. Vaak worden er oproepjes gedaan of men ergens wilgentakken mogen komen ophalen. Naast dat paarden ze lekker vinden, zit er ook een werkzame stof in wilgenbast. Namelijk salicine, dat is de voorloper van aspirine en heeft vergelijkbare pijnstillende eigenschappen. De primaire actieve bestanddelen van de wilg bevinden zich hoofdzakelijk in de schors, die sinds de oudheid wordt toegepast voor diverse aandoeningen, waaronder koorts, pijn en ontstekingen.

Waarvoor kan je wilgenbast inzetten?
– Is pijnstillend en kalmerende bij maagproblemen zoals maagzweren.
– Ter ondersteuning bij hoefbevangenheid.
– Bij koorts.
– Bij diverse ontstekingen, denk aan bv peesontsteking.

Leuk weetje: Wereldwijd zijn er 300 soorten wilgen. Waarvan er ongeveer 13 soorten in NL & BE te vinden zijn.

 

Duivelsklauw

Duivelsklauw voor paarden, gewricht paard, soepele gewrichten

 

Duivelsklauw is een kruid die veel gegeven wordt aan oudere paarden. Het geeft namelijk verlichting bij gewrichtspijn zoals bij artrose. Naast dat het een pijnstillende werking heeft, beschermd het ook het kraakbeen. Een mooie kruid om in je voorraadkast te hebben staan! Let op: niet geven aan paarden met maagzweren/gevoelige maag!

Waarvoor kan je duivelsklauw inzetten?
– Bij paarden met artrose
– Is vochtafdrijvend dus geschikt om tegen bij stalbenen.
– Bij stramheid, pijnlijke gewrichten/spieren
– Omdat hij naast pijnstillend ook ontstekingsremmend is, is hij zeer geschikt om te geven bij divere ontstekingen.

Leuk weetje: Duivelsklauw is een kruipende plant die van nature voorkomt in de Kalahari-woestijn van Zuidelijk Afrika en wordt al eeuwenlang door inheemse stammen gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.

 

Kamille

Kamille voor paarden, rustgevend, ontstekingsremmend


Kamille bevat verschillende vitamines, mineralen, antioxidanten en flavonoïden. Naast dat kamille bekend staat om zijn rustgevende werking, heeft het ook een verzachtende werking op de slijmvliezen. Kamillie kan je ook goed uitwendig gebruiken, en helpt het kalmerend en tegen jeuk op de huid.

Waarvoor kan je kamille inzetten?
– Door zijn rustgevende werking kan hij ingezet worden bij spanning. Zoals een verhuizing, wedstrijd, nieuwe stalgenoot, vuurwerk etc.
– Ondersteunend bij maagzweren.
– Bij hormonaal gedrag zoals hengstigheid.
– Kan als thee worden aangeboden bij hitte(stress).
– Ondersteunend voor de spijsvertering bij bv gasvorming.

Leuk weetje: omdat Kamille bekend staat om zijn kalmerende effecten, wordt het ook vaak gebruikt in theeën (en supplementen) voor mensen.

 

Algemene informatie over kruiden

Bovenstaande kruiden zijn maar een kleine greep uit de hoeveelheid kruiden die je jouw pony/paard kunt geven. Er zijn zoveel planten en kruiden, allemaal met een eigen werking. En wat het ene paard lust, lust het andere paard niet. En de ene keer willen ze het wel, en de andere keer niet. Dus het is altijd een beetje zoeken wat ze nodig hebben én lekker vinden.

Wist je trouwens dat rozenbottel en gezonde snack is om te geven vol vitamine C?

De meeste kruiden kun je ook vers plukken en geef aan je paard. Of laten drogen en later geven. Let er wel op dat je geen kruiden plukt die bespoten zijn en pluk niet alles weg uit de natuur ;-). Daarnaast let er ook op dat je niet plukt in gebieden waar het verboden en/of privé terrein is.

Over het algemeen geldt bij het geven van kruiden, dat je ze niet langer moet geven dan 4 á 6 weken. En dan een stop moet inlassen. Zelf voer ik het standaard aan mijn pony’s, maar laat ik ze kiezen door een beetje op mijn hand te doen. Zo kunnen ze het nemen als ze er behoefte aan hebben. Ik merk altijd duidelijk verschil tijdens de jaargetijde waar ze voorkeur voor hebben. Maar brandnetel en paardenbloemblad zijn hier favoriet :-).


Kruiden bestellen

Alle bovengenoemde en meer kruiden zijn te vinden in mijn webshop. Ook staan daar kant en klare kruidenmixen. Neem eens een kijkje via deze link.
Of wil je meer leren hierover? Bestel dan het boek Kruiden voor paarden.

Mocht je ergens vragen over hebben, neem dan contact met mij op.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?