Advies op maat  |  Verzending naar NL & BE  |  Op voorraad? Verzending binnen 3 werkdagen

BitloosRijden: Een paardvriendelijke benadering van het rijden

In de paardenwereld is er de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekomen voor bitloos rijden. Deze benadering van het rijden houdt in dat er geen bit in de mond van het paard wordt gebruikt. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van speciale hoofdstellen die werken op basis van drukpunten op het hoofd van het paard. In deze blog zal ik wat dieper ingaan op wat bitloos rijden inhoudt, wat het bit doet met het paardenlichaam, de voordelen van het rijden zonder bit, de mogelijke nadelen als een verkeerd bitloos hoofdstel wordt gebruikt, en enkele voorbeelden van bitloze opties.

 

Wat houdt bitloos rijden in?

Bitloos rijden is een manier van rijden waarbij er geen bit in de mond van het paard wordt gebruikt. In plaats daarvan worden er andere middelen ingezet (waaronder ook lichaam, houding en zit) om het paard te sturen en te communiceren. Bitloze hoofdstellen werken op basis van drukpunten op het hoofd, zoals de neus, de kin, en de wangen. Deze drukpunten kunnen subtiel worden gebruikt om aanwijzingen te geven aan het paard, zonder het gebruik van een bit dat direct inwerkt op de gevoelige mond van het dier.

 

Het bit en het paardenlichaam

Een belangrijk aspect van bitloos rijden is het begrijpen van de fysieke impact van een bit in de mond van het paard. Een bit creëert een directe verbinding tussen de hand van de ruiter en de spieren in het lijf van het paard via de teugels. Wanneer er druk wordt uitgeoefend op het bit, reageert het paard instinctief door zijn hoofd en nek op te tillen en spanning op te bouwen in zijn bovenlijn.

Deze spanning kan de natuurlijke beweging en biomechanica van het paard belemmeren. Het beperkt de mogelijkheid van het paard om zijn rug te ontspannen, zijn achterhand te activeren en zijn lichaam op de juiste manier te gebruiken tijdens het rijden. Dit kan leiden tot een verminderd draagvermogen, beperkte flexibiliteit en zelfs fysieke problemen zoals rugpijn en stijfheid.

Bitloos rijden biedt een alternatieve benadering waarbij de druk op de mond van het paard wordt geëlimineerd. Hierdoor kan het paard zijn hoofd en nek op een natuurlijke manier positioneren en zijn lichaam vrijer bewegen. Zonder de belemmering van een bit kan het paard beter ontspannen, zijn bovenlijn loslaten en een meer gebalanceerde en harmonieuze houding aannemen.

Door het ontbreken van een bit kan het paard ook beter reageren op de zachte, subtiele hulpen van de ruiter. Het moedigt de ruiter aan om meer te vertrouwen op lichaamstaal, gewichtsverplaatsing en stemhulpen, waardoor de communicatie tussen ruiter en paard wordt verfijnd. Dit draagt bij aan een diepere verbinding en een beter begrip tussen beiden.

Bitloos rijden biedt het paard de mogelijkheid om op een meer natuurlijke en ontspannen manier te bewegen, waardoor zijn welzijn wordt bevorderd. Het stelt het paard in staat om zijn lichaam op een optimale manier te gebruiken en zich comfortabeler te voelen tijdens het rijden. Door te kiezen voor een bitloze benadering geven we het paard de ruimte om zijn eigen fysieke en mentale balans te vinden, wat uiteindelijk leidt tot een gelukkiger en gezonder paard. Meer informatie over onderzoeken die gedaan zijn naar het gevolg van een bit in een paardenmond kun je vinden op www.bitlessbridle.com

 

Voordelen van bitloos rijden

  1. Comfort voor het paard: Bitloos rijden biedt meer comfort voor het paard, omdat er geen directe druk op de mond wordt uitgeoefend. Hierdoor kan het paard zich ontspannen en natuurlijker bewegen tijdens het rijden. Bovendien voorkomt het gebruik van bitloze hoofdstellen ook verwondingen of beschadiging van de mondhoeken en tong.
  2. Verbeterde communicatie: Bitloos rijden bevordert een subtielere en verfijndere communicatie tussen ruiter en paard. Doordat er geen bit is dat als “stuur en stop” fungeert, moet de ruiter leren communiceren met behulp van zachte, indirecte drukpunten. Dit stimuleert de ruiter om meer te vertrouwen op lichaamstaal, gewichtsverplaatsing en stemhulpen, waardoor een diepere band kan ontstaan tussen ruiter en paard.
  3. Vermindering van verzet en stress: Sommige paarden kunnen weerstand of verzet vertonen wanneer er een bit in hun mond wordt geplaatst. Bitloos rijden kan helpen om deze spanning en stress te verminderen, waardoor het rijden plezieriger wordt voor zowel het paard als de ruiter.

Nadelen van een verkeerd bitloos hoofdstel

Hoewel bitloos rijden vele voordelen biedt, is het belangrijk om op te merken dat het gebruik van een verkeerd bitloos hoofdstel schadelijk kan zijn voor het paard. Een onjuist gekozen of slecht passend hoofdstel kan ongemak veroorzaken, leiden tot drukplekken en zelfs pijnlijke wonden veroorzaken. Daarom is het essentieel om de juiste maat en pasvorm van het hoofstel zorgvuldig te kiezen en ervoor te zorgen dat het goed is aangepast aan het hoofd van het paard. Een hoofdstel dat te strak zit, te veel drukpunten heeft of oncomfortabel is, kan leiden tot verwarring, frustratie en zelfs verzet bij het paard.

 

Drukverdeling op het hoofd

Wat goed is om te weten is dat bitloze hoofdstellen gebruik maken van verschillende drukpunten om signalen over te brengen. Dit in tegenstelling van het bit wat in de mond van het paard ligt. Hier zijn enkele veelvoorkomende drukpunten bij bitloze hoofdstellen:

  • Neusdruk: Sommige bitloze hoofdstellen werken door druk uit te oefenen op de neus van het paard. Dit kan een effectieve manier zijn om het paard te sturen en te vertragen. Het is echter belangrijk om de druk op de neus te minimaliseren en ervoor te zorgen dat het hoofdstel goed is aangepast om onnodige druk of ongemak te voorkomen.
  • Kin- en kaakdruk: Andere bitloze opties maken gebruik van drukpunten rond de kin en de kaak van het paard. Deze drukpunten kunnen subtiel worden gebruikt om richting te geven en het paard te laten reageren op de hulpen van de ruiter. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de druk gelijkmatig verdeeld is en geen pijnlijke drukplekken veroorzaakt.

Wil je meer leren over de verschillende drukpunten van de hoofdstellen en welke systemen er zijn? Bestel dan de mini cursus BitloosRijden – de systemen

Het is belangrijk op te merken dat niet elk paard hetzelfde zal reageren op elk type bitloos hoofdstel. Wat voor het ene paard goed werkt, kan voor een ander paard minder geschikt zijn. Maar ook voor de ruiter kan dit verschillend zijn! Het is daarom raadzaam om je goed in te lezen, verschillende systemen uit te proberen of advies in te winnen bij een ervaren professional om het juiste bitloze hoofdstel voor je paard te kiezen.

 

Bitloos rijden een groeiende trend

In de wereld van het paardrijden is bitloos rijden een groeiende trend. Het biedt voordelen zoals comfort voor het paard, verbeterde communicatie en verminderde spanning. Het is echter cruciaal om de juiste zorg te dragen bij het kiezen en gebruiken van een bitloos hoofdstel, om ervoor te zorgen dat het comfortabel en veilig is voor het paard. Bitloos rijden kan een mooie manier zijn om een diepere band met je paard op te bouwen en het welzijn van het dier te bevorderen tijdens het rijden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?