Advies op maat  |  Verzending naar NL & BE  |  Op voorraad? Verzending binnen 3 werkdagen

Essentiële oliën bij paarden

Natuurlijke remedies en alternatieve therapieën winnen steeds meer aan populariteit in de wereld van de paardenverzorging. Een van de meest opvallende en gewaardeerde natuurlijke behandelingen zijn essentiële oliën. Deze oliën, verkregen uit planten, worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun therapeutische eigenschappen. Bij paarden kunnen essentiële oliën helpen bij het bevorderen van welzijn, het verlichten van stress, het ondersteunen van het genezingsproces en het handhaven van een goede gezondheid.

 

De kracht van essentiële oliën

Essentiële oliën worden gewonnen uit verschillende delen van planten, zoals bloemen, bladeren, schors, wortels en zaden. Elke olie heeft unieke eigenschappen die een scala aan voordelen bieden voor paarden. Enkele van de meest gebruikte oliën zijn lavendel, Pepermunt en Lemon.

Lavendel olie: Bekend om zijn kalmerende effecten, kan lavendelolie helpen bij het verminderen van stress en angst bij paarden. Het wordt vaak gebruikt om ontspanning te bevorderen.

Pepermunt olie: Deze verfrissende olie kan helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen bij paarden. Het wordt soms gebruikt om maagkrampen te verminderen of om de eetlust te stimuleren.

Lemon olie: Lemon is uitermate geschikt om te reinigen, maar ook om vrolijk te maken. Het kan ingezet worden bv na een flinke training lemon kan helpen bij het herstellen van de elektrolyten balans. Let op: lemon is fototoxisch, dus niet op de huid smeren als je paard daarna in de zon komt.

 

Hoe kan je de oliën inzetten?

Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren worden toegepast, afhankelijk van het beoogde doel en de aandoening van het paard:

Verdamping/diffuser
Het gebruik van een verdamper of diffuser verspreidt de geur van de olie in de omgeving, waardoor het paard kan profiteren van de aromatherapeutische effecten.

Topische toepassing
Verdunnen van de essentiële olie in een dragerolie zoals kokosolie en aanbrengen op de huid van het paard. Dit wordt vaak gedaan bij Symponie of the Cells en Aroma Touch massage.

Inhalatie
Laat je paard aan het flesje olie snuffelen. Doe dit altijd met het dopje erop en een beetje open.

Inwendig gebruik
In sommige gevallen kunnen essentiële oliën in kleine hoeveelheden worden toegevoegd aan het voer van het paard, hoewel dit met de nodige voorzichtigheid moet gebeuren en onder begeleiding van een ervaren professional.

 

Aandachtspunten

Hoewel essentiële oliën veel voordelen bieden, is voorzichtigheid geboden bij het gebruik ervan bij paarden. Enkele belangrijke aandachtspunten zijn:

 • Verdunning: Essentiële oliën moeten meestal worden verdund voordat ze op de huid van het paard worden aangebracht om mogelijke irritatie te voorkomen.
 • Gevoeligheid: Sommige paarden kunnen gevoelig zijn voor bepaalde oliën, dus het is belangrijk om te beginnen met kleine hoeveelheden en de reactie van het paard zorgvuldig te observeren.
 • Kwaliteit: Kies altijd voor hoogwaardige, pure essentiële oliën om de effectiviteit en veiligheid te waarborgen.
 • Overleg met een professional: Raadpleeg altijd een ervaren professional voordat je essentiële oliën gaat gebruiken, vooral als het paard al gezondheidsproblemen heeft of onder behandeling staat.

 

Essentiële oliën kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de verzorging en het welzijn van je paard. Echter, net zoals bij alle behandelingen, is het van belang om verantwoord en met de juiste kennis te handelen. Het is altijd aan te raden om advies in te winnen bij experts bij het gebruik van essentiële oliën voor paarden.

Wil je meer leren hierover? Bestel dan de opname van het webinar “Essentiële oliën bij paarden”  dat gegeven is door Marieke van Soest. Deze was op 2 december 2023. Bestellen kan via deze link.

Werk jij al met oliën? Neem dan eens een kijkje in de webshop!

2 Reacties

 1. Anouk

  Goedemiddag.

  ik heb enkele vragen over essentiële oliën bij paarden

  Ik heb een zeer sensibele en stressvolle ruin.
  Ik ben opzoek naar een essentiële olie voor mijn paard waarmee ik hem kan ondersteunen.
  ik ben opzoek naar een olie waarmee ik zijn stress leven omlaag krijg, Welke heb ik hiervoor nodig?
  Ben totaal onervaren met olien, hoe gebruik ik dit bij een paard?
  Ik hoop wat informatie te ontvangen van jullie.

  Groetjes
  Anouk

  Antwoord
  • Judith Nauta

   Hoi Anouk,
   Dank je wel voor je reactie. Omdat je nog niet bekend met oliën raad ik je aan om je daarin eerst wat meer te verdiepen.
   Niet alle oliën merken zijn namelijk geschikt en er bestaan ook nog ‘hete’ oliën. Het is dus belangrijk je daar eerst iets meer in te verdiepen welke oliën en hoe je ze veilig kunt inzetten.
   Ik kan je dit webinar ook zeker aanraden om eens te kijken en wellicht het boek daarna aan te schaffen.
   Het is namelijk onmogelijk om zo 1,2,3 een olie te zeggen die geschikt zou zijn voor jouw paard. Want elk paard reageert ook weer anders op een olie. En wat is de reden, je doel en eventuele onderliggende oorzaak.
   Ik hoop dat ik je zo toch een beetje heb kunnen helpen?! Nogmaals ik raad je echt aan om het webinar eens te bekijken 🙂
   Groetjes,
   Judith
   BitloosRijden

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?