Advies op maat  |  Verzending naar NL & BE  |  Op voorraad? Verzending binnen 3 werkdagen

Het kaakgewricht van het paard

Het kaakgewricht van een paard (ook wel het temporomandibulair gewricht genoemd) bevindt zich aan beide zijden van de schedel, net onder het oor. Het is het gewricht waar de onderkaak (mandibula) en de schedel (temporaalbeen) samenkomen (zie plaatje hieronder). Dit gewricht stelt het paard in staat om zijn mond te openen en te sluiten, wat essentieel is voor het kauwen van voedsel en het uitvoeren van andere mond gerelateerde bewegingen.

Kaakgewricht paard

 

Bestaat uit meerdere componenten

Het kaakgewricht van een paard bestaat niet uit één geheel maar uit verschillende componenten, zoals:

Het condylar gewricht: Dit is het bewegende deel van het kaakgewricht. Het bestaat uit het condylaire proces van de onderkaak en het glenoïde fossa van het temporale bot. Dit gewricht maakt zowel rotatie- als schuifbewegingen mogelijk bij het openen en sluiten van de mond.

Het discusgewricht: Tussen het condylaire gewricht en het glenoïde fossa bevindt zich een kraakbeenachtige structuur die bekend staat als het discusgewricht. Dit helpt om wrijving te verminderen en een soepele beweging van het kaakgewricht mogelijk te maken.

Ligamenten: Verschillende ligamenten omringen het kaakgewricht en bieden stabiliteit en ondersteuning aan de bewegingen van de kaak. Deze ligamenten zorgen ervoor dat het gewricht goed op zijn plaats blijft tijdens bewegingen.

Het goed functioneren van het kaakgewricht is van groot belang voor het paard, omdat het invloed heeft op zijn vermogen om voedsel te kauwen, te slikken en te presteren in activiteiten zoals rijden en trainen. Problemen met het kaakgewricht kunnen leiden tot kauwproblemen, pijn, ongemak en verminderde prestaties. Het is dus belangrijk voor paardeneigenaren, tandartsen en dierenartsen om de gezondheid van het kaakgewricht goed in de gaten te houden.

 

Hoe belangrijk is het kaakgewricht van een paard?

Laat ik gelijk beginnen met vermelden dat het kaakgewricht erg belangrijk is voor het paard. Het paard gebruikt het voor meerder doeleinden en de belangrijkste punten zal ik hieronder benoemen.

1. Hoofd-en nekbeweging: Het kaakgewricht is betrokken bij het draaien en kantelen van het hoofd, wat cruciaal is voor de balans en coördinatie tijdens het bewegen. Dit is essentieel voor het paard om zich soepel en evenwichtig voort te bewegen, zowel tijdens het rijden als de dagelijkse activiteiten.

2. Kauwen en slikken: Het kaakgewricht is een belangrijks onderdeel van het kauwproces en helpt het paard bij het malen en verteren van voedsel. Een goed functionerend kaakgewricht is belangrijk voor de algehele spijsvertering en voedingsopname van het paard.

3. Communicatie en interactie: Paarden gebruiken hun gezichtsuitdrukkingen en mondgebaren om te communiceren met andere paarden en mensen. Het kaakgewricht speelt een rol bij het maken van verschillende uitdrukkingen en signalen, waardoor paarden kunnen communiceren met hun omgeving.

4. Balans en houding: Het kaakgewricht is verbonden met spieren en gewrichten met het rest van het lichaam, die bijdragen aan de balans en houding van een paard. Een goed functionerend kaakgewricht draat bij aan de algehele lichaamshouding en kan helpen om spanning en disbalans te verminderen.

5. Rijden en training: Tijdens het rijden is het kaakgewricht van invloed op de houding van het paard en de aanleuning. Een goed geplaatst en passend hoofdstel minimaliseert onnodige druk op het kaakgewricht en draagt bij aan een effectievere communicatie tussen ruiter en paard.

6. Algemene welzijn: Het welzijn van het paard hangt af van het comfort en de gezondheid van zijn kaakgewricht. Pijn, spanning of ongemak in dit gebeid kunnen leiden tot gedragsveranderingen, verminderende prestaties en zelfs gezondheidsproblemen.

 

 

Eindconclusie

We kunnen hieruit dus wel opmaken dat het kaakgewricht van het paard erg essentieel is. Daarom is het ook van belang dat je een passend hoofdstel hebt, goed luistert naar de signalen van je paard én regelmatig een gebitscontrole laat uitvoeren.

Ben je op zoek naar een goed bitloos hoofdstel? Neem dan een kijkje in de webshop! Je kunt er ook voor kiezen om een bitloos hoofdstel (sidepull) op maat te laten maken!
Voor het ontspannen van het kaakgewricht en achterkant van het hoofd, raad ik je het infrarood therapie kopstuk aan!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?