Advies op maat  |  Verzending naar NL & BE  |  Op voorraad? Verzending binnen 3 werkdagen

Hoe herken je gebitsproblemen bij je paard?

Paarden zijn van nature ontworpen om de hele dag door te grazen, hun spijsvertering is uniek en hun gebit is geoptimaliseerd voor constant kauwen. Echter, onze manier van paarden houden verschilt sterk van de natuurlijke omstandigheden, en ze leven aanzienlijk langer dan hun wilde tegenhangers. Hierdoor komen gebitsproblemen regelmatig voor. Hun gebit – een complexe structuur – die niet alleen van vitaal belang is voor voeding, maar ook voor hun algehele welzijn en prestaties. 

Een paard in het wild maakt tot 60.000 kauwbewegingen per dag. Een paard bij ons maakt gemiddeld 10.000 kauwbewegingen… dat is nogal een verschil. Gelukkig is het belang van ruwvoer tegenwoordig algemeen bekend. Maar alsnog kan je je voorstellen dat de slijtage van het gebit van je paard anders zal gaan. Bovendien wordt er met een paard in het wild niet gereden of grondwerk mee gedaan. Of er nu wel of geen bit in zit, de kaken (met daarin de kiezen en tanden) worden beïnvloed tijdens de oefeningen die we vragen van onze paarden. Dat het gebit van je paard in balans is, lijkt dus wel van belang.

 

Anatomie van het paardenhoofd

Een klein stukje anatomie over het gebit van het paard. Het paardenhoofd is een meesterwerk van anatomie, waarin elke structuur een specifieke functie heeft. Wanneer we ons concentreren op het gebit, zien we een set tanden en kiezen die perfect zijn aangepast aan het dieet en de levensstijl van het paard. Volgens de algemene regel heeft een volwassen paard 36 tot 44 tanden en kiezen, verdeeld over de boven- en onderkaak. Deze omvatten snijtanden, hoektanden en kiezen.

Het paardengebit blijft gedurende het hele leven doorgroeien. Door veel kauwen slijten de kiezen af. Toch is het gebit gevoelig voor problemen. Regelmatige controle is dan ook belangrijk. Wist je dat veulens vaak al met 12 kiezen geboren worden en dat de snijtanden een week na de geboorte al doorkomen?

Wil je meer lezen over de anatomie van het paardenhoofd? Lees dan mijn andere blog hier.
Wil je meer lezen over het kaakgewricht van het paard? Klik dan hier

 

Veel vookomende gebitsproblemen bij paarden

Een paar veel voorkomende gebitsproblemen op een rijtje:

  • Wolfskiezen: Extra kiezen die pijn kunnen veroorzaken.
  • Tandsteen: Ophoping van tandplak kan ontstekingen veroorzaken.
  • Glazuurpunten: Scherpe randen op kiezen kunnen wonden veroorzaken.
  • Doppen: Restanten van melktanden kunnen problemen veroorzaken.
  • Golven: Ongelijk afslijten kan kauwbewegingen verstoren.
  • Haken: Scherpe punten op kiezen kunnen verwondingen veroorzaken.
  • Onder- en overbeet: Afwijkingen in kaakstand.
  • EORTH: Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, waarbij de snijtanden langzaam oplossen. Het is erg pijnlijk en vereist behandeling.

Mijn lieve Delilah had ook EORTH aan haar voor/snijtanden. Zij zat in fase 2 zoals ze dat noemen. Op onderstaande foto zie je links hoe en tand er ‘normaal’ uit hoort te zien (hij was wel doormidden maar je hebt een idee als je ziet hoe smal hij uitloopt), de middelste tand is van Delilah en de rechter is fase 3. Dat is een ZEER pijnlijke fase en zoals je wellicht kunt voorstellen, wil je voorkomen dat je paard in die fase terecht komt.

Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis

Tekenen van gebitsproblemen

Dit kunnen symptomen van gebitsproblemen zijn:

Onrustig met het bit
Proppen maken of hooi uitspugen
Hoofdschudden
Gewichtsverlies en slechte gezondheid
Langzaam eten
Ongewenst gedrag zoals bokken/slaan maar ook veel ‘afwezig’ zijn
Morsen met krachtvoer
Slechte mondgeur
Overmatig kwijlen
Neusuitvloeiing
Kopschuwheid
Uitdroging

Laat je paard 1 of meerdere van bovenstaande symptomen zien? Schakel dan je dierenarts of paardentandarts in.

 

De rol van een paardentandarts

Een deskundige paardentandarts speelt een zeer belangrijke rol bij het behoud van de mondgezondheid van een paard. Net als mensen kunnen paarden last hebben van tandheelkundige problemen zoals tandbederf, breuken en tandvleesaandoeningen. Sommige hiervan kunnen echt cruciale gevolgen hebben en is het grote noodzaak dat het vroegtijdig ontdekt wordt. Reguliere controles en professionele zorg zijn van vitaal belang om deze problemen te voorkomen en te behandelen.

Wat kan je zelf doen?

Naast het goed monitoren van je paard en met regelmaat een paardentandarts laten komen, kan je zelf ook je paard zoveel mogelijk ondersteunen. Dit kan je doen door voldoende mineralen zoals calcium, magnesium en fosfor aan te bieden. Dit zijn namelijk de bouwstenen voor gezonde tanden. Maar ook voldoende en onbeperkte toegang tot goed ruwvoer. Als je paard gevoelig is voor tandvleesontstekingen, kunnen diverse kruiden ondersteunen maar ook essentiële oliën kunnen de pijn verlichten. Wil je daar meer over weten? Dan raad ik je het boek “Kruiden voor paarden” aan.

Meer leren?

Wil je meer leren overt het paardengebit? Kom dan kijken naar het gratis webinar op 7 juni 2024 om 11.00 uur over de verzorging van het gebit van je paard! Susanne van Duijne, van Suus Paardenzorg, zal tijdens dit webinar o.a. het volgende bespreken:

– De anatomie in het algemeen
– Balans in het gebit
– Het nut van sedatie tijdens de behandeling
– EOTRH

En natuurlijk is er ruimte voor vragen.

Een webinar die je niet mag missen als de gezondheid van jouw paard je lief is!

Aanmelden voor het webinar kan HIER

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?