Advies op maat  |  Verzending naar NL & BE  |  Op voorraad? Verzending binnen 3 werkdagen

Neckrope rijden, meer dan alleen rijden zonder hoofdstel!

gegegIn de mooie wereld van paardrijden en paarden trainen is er een prachtige en veelzijdige techniek die steeds meer aandacht krijgt: neckrope rijden. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met rijden zonder hoofdstel, is neckrope rijden veel meer dan dat. Het draait om connectie, energie, wederzijds vertrouwen en biedt talloze mogelijkheden, van vrijheidsdressuur tot het verbeteren van je eigen balans. Bovendien wordt de neckrope zelfs soms gebruikt door ruiters met ervaren springpaarden, om hun eigen vaardigheden verder te ontwikkelen en onnodige druk op het bit of bitloze hoofdstel te verminderen. Ik neem je graag mee in deze mooie maar vooral ook veelzijdige manier van rijden/trainen met je paard!

 

De essentie van neckrope rijden

Neckrope rijden is een manier van rijden die draait om het opbouwen van een diepgaande connectie tussen ruiter en paard. Het gebruik van een neckrope of balansteugel (vaak een rijring of losse speciale teugel/koord om de hals van het paard) biedt tal van voordelen en mogelijkheden! Maar laat ik beginnen met de essentie van een neckrope en waarom eigenlijk iedereen daarom een neckrope in zijn zadelkast zou moeten hebben 😉

1. Connectie en vertrouwen
In de kern van neckrope rijden ligt de ontwikkeling van een sterke connectie en ultieme verbinding tussen ruiter en paard. Het vertrouwen dat wordt opgebouwd, is van onschatbare waarde. Het paard leert om te reageren op subtiele signalen en/of aanrakingen van de ruiter, waardoor een diepere band ontstaat. Het vertrouwen dat een paard in zijn ruiter heeft, en uiteraard andersom, is erg belangrijk voor een succesvolle samenwerking. Het gebruik van een neckrope bevordert een zachte en respectvolle manier van trainen, waarbij de nadruk ligt op de wil van het paard om te samenwerken in plaats van het afdwingen van gehoorzaamheid.

Deze ultieme connectie is niet beperkt tot alleen tijdens het rijden, maar kan voor veel meer training meer worden ingezet. Waarvoor allemaal dan? Dat lees je een stukje verderop in deze blog.

2. Energie
Neckrope rijden bevordert een natuurlijke en vloeiende energiestroom tussen paard en ruiter. Het paard wordt aangemoedigd om vanuit zijn achterhand te bewegen en te reageren op de geringste impuls van de ruiter. Dit resulteert in een meer harmonieuze en efficiënte beweging. Het paard leert om op een lichte druk van de ruiter te reageren, wat zorgt voor een elegante en zelfverzekerde uitvoering van oefeningen. Deze druk komt tijdens het rijden voornamelijk vanuit de zit en energie van de ruiter. Tijdens het grondwerk is het ook de energie maar in combinatie met een lichte druk van de hand waar nodig.

De focus op energie is een van de meest opvallende aspecten van neckrope rijden. Het paard wordt gestimuleerd om voorwaarts te bewegen, met een duidelijke verbinding tussen de achterhand en de voorhand. Zonder dat deze wordt geblokkeerd door een (strenge) ruiterhand. Het paard zal op een natuurlijkere manier gaan lopen, zonder geforceerd te worden.

3. Betere balans
De neckrope kan, tijden het paardrijden, je helpen om een betere balans te krijgen/behouden. Doordat je meer bezig bent met je zit, leer je de bewegingen van het paard te voelen. De meeste ruiters trekken toch onbewust nog veel aan de teugels om hun eigen balans te corrigeren. Heb jij wel eens de teugels helemaal los gelaten? Dat is een leuke oefening! Rijd eens door de bak, laat je paard ‘los’ en ga voelen. Wanneer zet hij bv zijn rechter achterbeen naar voren? Loopt je paard gelijkmatig? Ook is het dus gelijk een goede manier om te voelen of jouw paard wel gelijkmatig op 4 benen loopt. Twijfel je? Laat iemand anders dan mee kijken.

4. Minder druk
Omdat je niet aan het bit of het hoofdstel kan trekken, is er geen druk op de mond/hoofd van het paard. Dit is vooral fijn voor het comfort van het paard. Het paard kan vrijer bewegen en er zal geen druk worden uitgeoefend op de mond, neus en/of kaakgewricht van het paard. Wist je dat de tongspier in verbinding staat met een groot deel van het paardenlichaam? En als daar veel druk op komt te liggen, het paard niet in staat is om volledige ontspanning in zijn lichaam te laten zien? Meer hierover kan je lezen mijn andere blog

5. Verfijnde communicatie
Als je een neckrope/balansteugel gebruikt, krijg je automatisch een verfijndere communicatie. Je leert goed naar je paard te kijken, zijn bewegingen te volgen en meer te gaan voelen.

Waarvoor en wanneer kan je de neckrope allemaal gebruiken?

Terwijl neckrope rijden vooral wordt gezien als het rijden zonder hoofdstel, is het veel meer dan dat. Natuurlijk is het rijden het meest bekend, maar wist je dat je hem voor veel meer manieren van trainen van je paard kan inzetten? Ik geeft je een paar voorbeelden;

Vrijheidsdressuur

De neckrope of balansteugel leent zich uitstekend voor vrijheidsdressuur. Een mooi voorbeeld hiervan is de Flinn. Hiermee heb je nog wel verbinding met je paard, maar met genoeg ruimte.

Grondwerk

Het gebruik van een neckrope is net zo effectief op de grond als tijdens het rijden. Het stelt je in staat om het paard te leiden, oefeningen uit te voeren en het paard te laten reageren op lichte druk, zonder dat er een halster nodig is. Dit maakt het ideaal voor trainingssessies op de grond en kan helpen bij het opbouwen van de samenwerking met je paard.

Springen

Een opvallend gebruik van de neckrope is te vinden bij ruiters die zich wagen aan springen. Dit kan vooral nuttig zijn voor ruiters die nog niet volledig vertrouwd zijn met de complexiteit van het springen, maar wel een ervaren springpaard hebben. Veel rijden met een (bitloos)hoofdstel in combinatie met een neckrope/balansteugel. Deze pakken ze boven de sprong vast, zodat ze niet onnodig trekken aan het bit/hoofd van het paard. Zo leren ze te focussen op hun eigen rijstijl. Maar uiteraard gebruiken ze wel als vaak ervaren springpaarden.

Dus

Het gebruik van een neckrope is een mooie en veelzijdige manier om je paard te trainen. Het draait om de ontwikkeling van connectie, energie en vertrouwen tussen ruiter en paard. Of je nu bezig bent met vrijheidsdressuur, grondwerk, het verbeteren van je eigen balans, of zelfs springen, de neckrope is een waardevol hulpmiddel dat de mogelijkheden van training en rijden aanzienlijk vergroot. Dus, aarzel niet om je te verdiepen in de magische wereld van neckrope rijden en ontdek de grenzeloze mogelijkheden die het te bieden heeft. Of je nu een doorgewinterde ruiter bent of een beginner, neckrope rijden zal je relatie met je paard verrijken en je een dieper begrip in de paardenwereld bieden.

Wil je meer leren? Bestel dan de opname van het webinar “Hoofdstelloos rijden” gegeven door Daantje Bos (www.paardentrainers.nl) via deze link. Of het webinar “Werken in Vrijheid”  gegeven door Dorien Lambrechts (www.dorienlambrechts.com). Deze was op 16 november 2023. Bestellen kan via deze link.

Of wil je al gelijk aan de slag met een neckrope en/of balansteugel? Neem dan eens een kijkje in de webshop!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?