Advies op maat  |  Verzending naar NL & BE  |  Op voorraad? Verzending binnen 3 werkdagen

Oefeningen en tips voor trailerladen

Hoe vaak zien we niet dat paarden niet willen laden op een wedstrijd terrein? Of wat als je met spoed naar de dierenarts moet? Je wilt in elke situatie, je paard rustig en zonder stress kunnen laden. Het trailerladen van een paard kan een uitdaging zijn, zowel voor de ruiter als het paard zelf. Het is echter een belangrijk onderdeel in je training omdat het essentieel kan zijn voor het vervoeren van je viervoetige vriend naar bv wedstrijden, evenementen of, soms helaas, dierenartsafspraken.

In deze blog vertel ik je graag welke voorbereidingen je kunt treffen voordat je daadwerkelijk gaat laden en rijden met de trailer.

 

Waarom vinden paarden trailers vaak spannend?

 

Voordat ik inga op de praktische aspecten van trailerladen, is het belangrijk om te begrijpen waarom veel paarden het eng vinden om een trailer in te gaan. Paarden zijn van nature prooidieren en hebben een sterk ontwikkeld overlevingsinstinct. Een trailer kan voor een paard een onbekende, beperkte ruimte zijn die gevoelens van claustrofobie en angst kan opwekken.

Bovendien kan het geluid en de beweging van de trailer tijdens het rijden het paard ongemakkelijk maken. Traumatische ervaringen, zoals een slechte ervaring tijdens het laden of een onrustige rit in het verleden, kunnen bijdragen aan de angst van een paard voor trailers. Het begrijpen van deze natuurlijke reacties is erg belangrijk voor het benaderen van het trailerladen.

 

Oefeningen vooraf het trailerladen

 

Kent jouw paard nog niet de trailer of heeft hij er nare (wellicht zelfs traumatische) ervaringen ermee? Wat het ook is, je begint altijd bij het begin. Hieronder zal ik een paar stappen opnoemen voordat je daadwerkelijk de trailer erbij pakt.

1. Grondwerk: Ja, ook hier geldt…grondwerk is de basis. Zonder een goede basis op de grond, is elke andere training een slecht begin. Begin met het opbouwen van vertrouwen tussen jou en je paard. Grondwerk, waarbij je het paard leidt en verschillende gehoorzaamheidsoefeningen uitvoert, kan het vertrouwen vergroten. Leer je paard vervolgens om stil te staan, te lopen (voor- en achterwaarts) en geduldig te wachten op jouw aanwijzingen alvorens hij een vraag uitvoert.

2. Let op je eigen houding: Vaak is dit wellicht nog wel het moeilijkste van alles. Zorg dat jezelf ontspannen én duidelijk bent. Als je zelf angstig/onzeker bent en/of niet duidelijk bent in je signalen, dan zal het zeer lastig worden om jouw paard te overtuigen rustig de trailer in te gaan.

3. Beloning: Rust is de beste en mooiste beloning die een paard kan krijgen. Doet hij een oefening goed? Laat hem even rusten en stilstaan en beloon hem met kriebels. Sommige geven ook voerbeloningen, doe wat voor jou & je paard werkt en kan.

4. Stop op tijd: Ook dit geldt bij alle trainingen met paarden. Stop op tijd! Stap voor stap en als een oefening goed gaat stop dan. Vaak zijn we geneigd als iets goed gaat, nog even door te gaan en dan gaat het mis. We schieten ons doel voorbij door net iets teveel te vragen van ons paard, waardoor je de training niet goed kan afsluiten. Stop dus op tijd!

5. Smalle doorgangen: Begin met smalle doorgangen te maken. Dit kan simpel met wat standers en springbalken, die je elke keer dichter op elkaar zet, waardoor de ruimte smaller wordt. Later kan je bv ook zeil over de springbalken leggen waardoor het donker/dichter wordt en als je iets hebt waardoor de hoogte ook lager wordt, is dat helemaal ideaal.

6. Meelopen en niet meelopen: Op het begin is het voor je paard fijn als je door de smalle doorgang meeloopt voor je paard uit. Dit geeft het paard vertrouwen en kan je ook duidelijke communicatie geven. De volgende stap is om zelf aan de buitenkant te blijven en uiteindelijk zelf te blijven staan en je paard erdoorheen stuurt. Vervolgens breid je dit uit door het paard ook tussendoor te laten stilstaan tussen de balken en later ook achterwaarts te laten lopen.

6. Zoek hulp/begeleiding: Gaat het grondwerk nog niet goed of twijfel je of je wel alleen kunt trailerladen? Schakel dan professionele hulp in. Je kunt beter gelijk goed beginnen, dan fouten te moeten herstellen. Dit is voor een paard veel moeilijker en is het kwaad vaak al geschiet.

 

Tips voor veilig trailerladen

Als bovenstaande punten goed gaan, is het tijd voor de volgende stap. De trailer erbij halen. Ook hierbij gelden bovenstaande oefeningen, neem ze mee!

Begin met het lopen rondom de trailer en doe de grondwerk oefeningen (stap 1) rondom de trailer. Zet vervolgens de klep open doe hetzelfde. Rust is de basis en stap voor stap (zie eerdere stappen hierboven). Vind jouw paard rondom de trailer lopen als enorm spannend en stressvol, begin dan de eerste paar keren alleen daarmee en stop op tijd. Benader de trailer met geduld en kalmte. Forceer het paard niet, maar geef het de tijd om de trailer te verkennen.

Maak de trailer aantrekkelijk, hang een lekker snacknetje of slowfeeder erin gevuld met kruiden/takken/hooi/wortels. Maar maak de trailer ook alvast makkelijker voor jezelf, door bv ook de voorstang eruit te halen. Zodat je zelf ook makkelijker erin kunt lopen. Zorg er ook voor dat de trailer ruim en vooral hoog genoeg is voor jouw paard.

Een goede uitrusting is ook essentieel. Zorg voor een goed passend (touw)halster en een sterke, maar niet te korte, leadrope. Dit geeft jou de nodige controle zonder het paard ongemakkelijk te maken. Daarnaast is een fijne stick ook handig als verlenging van jouw arm op het moment dat er meer afstand komt tussen jou en je paard.

Obeserveer je paard. Zie je dat hij ongemakkelijk wordt, angstig of toont hij boosheid? Stop dan met de trailer en sluit af met een oefening die hij leuk en makkelijk vindt.

 

Training en tijd

Bovenstaande zijn wat tips en oefeningen die je kunt gebruiken, maar vooral tijd is belangrijk met trailerladen. Neem het oefenen van het trailerladen ook echt mee in je training! Vaak nemen we dit niet standaard mee en dan op het moment dat het MOET, wil het paard de trailer niet in omdat hij het niet kent, eng vindt of vervelende ervaring mee heeft. Dit maakt het voor zowel ons als het paard erg lastig. Laat je filmen, zoek deskundige hulp als het je alleen niet lukt.

 

Wil je meer leren over trailerladen?

Ik ben geen trailerladen specialist en ga daarom ook niet dieper in op het daadwerkelijk oefenen/trainen van het laden van je paard. Maar wil je meer leren over hoe je jouw paard veilig kunt leren trailerladen? Op 29 februari 2024 heeft Dorien Lambrechts een gratis webinar gegeven over dit onderwerp. De opname daarvan is beschikbaar voor maar €7,99 via DEZE LINK.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waarmee kan ik je helpen?