Waarom bitloos?
Het eerste woord waar de meeste ruiters aan denken bij bitloos is “paardvriendelijk”.
Dat is een vooroordeel die ik graag eerst de wereld uit wil helpen. Bitloos betekent niet per definitie dat het paardvriendelijker is. Een harde ruiterhand kan met een bitloos hoofdstel net zoveel kwaad doen als een hoofdstel met bit. Een harde ruiterhand brengt namelijk altijd pijn teweeg bij het paard, bit of geen bit! Een goede ruiter bestuurt en controleert zijn paard met zijn houding en zit, niet met zijn handen.
We weten wel dat een paard zonder een bit in zijn mond makkelijker kan ontspannen, maar het is niet het doel van deze website om daarover in discussie te gaan. Meer informatie over onderzoeken die gedaan zijn naar het gevolg van een bit in een paardenmond kun je vinden op www.bitlessbridle.com
Het doel van deze website is om je te informeren over de verschillende bitloze hoofdstellen (en overige paardvriendelijke producten) want als je niet geïnteresseerd was geweest in bitloos paardrijden dan was je ook niet op deze website terecht gekomen, toch? 😉
Het eerste woord dat bij mij opkomt als ik aan bitloos paardrijden denk is … vrijheid!
Bitloos paardrijden staat voor mij voor de ultieme vrijheid, het betekent dat we voor 100% een team vorm met onze paarden, dat we op elkaars kleinste signalen reageren en dat we geen dwang middelen nodig heb om hem te controleren. Dat onze samenwerking gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en begrip! Iets wat iedereen wil, toch?
De verschillende systemen
Er bestaan verschillende bitloze systemen waaruit je kan kiezen als je de overstap wil maken van bit naar bitloos. Welke je kiest ligt aan het gevoel dat het hoofdstel jou geeft en de manier waarop je paard erop reageert; jullie zijn een team!
Er zijn bitloze systemen die je heel veel controle geven over het hoofd van je paard en er zijn systemen die helemaal geen controle hebben over het hoofd van je paard en een heel scala in het midden.
De verschillende systemen op een rijtje:
- Kaakgekruist
- Kingekruist
- Hackamore
- Sidepull
- Kaptoom
- Knoophalster
- Bosal
- Halsring
- En last but not least, met helemaal niks rijden!
Je wilt graag bitloos gaan rijden, maar je weet niet zo goed hoe je dit aan moet pakken.
Spelen de volgende vragen een rol?
- Hoe maak ik de overgang van bit naar bitloos?
- Welk hoofdstel/systeem moet ik kiezen?
- Gaat mijn paard er niet vandoor?
- Zijn alle paarden geschikt voor bitloos rijden?
Wil je antwoord op deze vragen en wil je de overstap op een verantwoorde manier maken? Laat mij jou dan helpen!
Ik heb een super toffe mini cursus gemaakt waarin ik de alle systemen uitleggen, de werking ervan én hoe je een veilige overstap kunt maken.
Je kunt de mini cursus Bitloosrijden HIER bestellen.
Hoe stap je veilig over?
Begin op een manier waarbij jij je veilig voelt!
Daar kun je op een aantal manieren voor zorgen;
- Zet een deel van de rijbaan af, waardoor je met je paard in een beperkte ruimte kan oefenen.
- Hou je bit nog even in en rij met dubbele teugel.
- Vraag of iemand met je mee loopt die je paard vast heeft met bijvoorbeeld een leadrope, zodat die meteen kan ingrijpen als jij een communicatie-stoornis hebt met je paard.
Hou het leuk voor jou en je paard en begin met kleine stapjes.
“Iedere expert was ooit een beginner!”
Hoe kies je?
Hoe meer controle je hebt over het hoofd van je paard, hoe “veiliger” het hoofdstel is. Het gevoel van veiligheid is heel belangrijk, het zorgt er namelijk voor dat je ontspannen kan blijven rijden. Als je de stap van bit naar bitloos te groot maakt dan geeft dit jou een onveilig gevoel. Een onveilig gevoel zorgt ervoor dat je gespannen op je paard zit en spanning staat bijna garant voor ongelukken. Spanning bij jou zorgt voor spanning bij je paard, maak de eerste stap dus niet te groot en kies een hoofdstel dat jou een veilig gevoel blijft geven.
Je paard heeft natuurlijk ook iets in te brengen in jouw keus voor een bitloos hoofdstel. Er zijn paarden die niet tegen druk op een bepaalde plek op hun hoofd kunnen en daar tegen in protest gaan wat nou juist niet de bedoeling is. Elk systeem is anders!
“Het gaat om het gevoel dat de optoming jullie allebei geeft!”
Ben je op zoek naar een bitloos hoofdstel en wil je graag advies? Neem dan contact op en stuur een mailtje naar info@bitloosrijden.nl
Hoe stel je een bitlooshoofdstel in?
Voor het gebruik van bitloze hoofdstellen geldt dezelfde belangrijke regel als voor hoofdstellen met bit: ze moeten perfect passen!
Hoewel bitloze hoofdstellen als zachter worden beschouwd en veel mensen denken dat ze minder schade veroorzaken dan een bit, is deze aanname/gedachte verre van waar. Een te strak zittend bitloos hoofdstel kan pijn veroorzaken bij het paard en zelfs onaangename wrijving of verwondingen veroorzaken. Aan de andere kant, als het hoofdstel te los is bevestigd, zal het wegglijden op punten waar het moet werken wanneer de teugels worden aangetrokken. Waardoor ook door die wrijving er wondjes kunnen ontstaan.
Waar moet je op letten?
Zorg ervoor dat de lengte van de bakstukken zo is afgesteld dat de neusriem niet te laag zit en de zachte luchtwegen en/of het uiterste zwakke en dunne puntje van het neusbot niet afknelt (zie plaatje hieronder). De gesp is correct vastgemaakt als je een vinger onder de neusriem kunt schuiven. Daarnaast mogen de zijringen, wielen etc niet op het jukbeen drukken, dus een afstand van 1-2 vingerbreedtes moet worden gehandhaafd. Let er ook op dat het bakstuk niet weg kan glijden in de buurt van het oog. De zijringen van het bitloze hoofdstel moeten zich ook in het midden van het hoofd van het paard bevinden.
Dit zijn een paar punten waar je op kunt letten. Het is altijd goed om eerst te weten voor welk systeem je gaat, wat het beste bij jou en je paard past en natuurlijk de pasvorm!
Ben je benieuwd naar meer informatie over de systemen? Bestel dan de mini-cursus “BitloosRijden & de systemen”. Deze online mini cursus helpt je met het maken van de eerste stap: het juiste systeem!